Als je haar maar goed zit ;)

Voor wie mij misschien niet zo goed, of niet persoonlijk, kent: ik ben een “lang haar” type. De keren dat er meer af werd geknipt dan alleen puntjes, weet ik nog wel.

Toen ik in mijn tienerjaren uitgroei had van mijn eerste permanent en, dankzij in die tijd verkeerde kappersinformatie over de juiste verzorging van permanent, lang haar had maar helemaal samengeklit. Mijn haar was heel lang, maar niet meer effectief te kammen/borstelen. Ik heb toen alle uitgegroeide permanent eraf laten knippen, ik hield effectief schouderlang haar over, dat in een staartje kon ter grootte van een flinke scheerkwast zeg maar (moest wel in een staartje kunnen was mijn voorwaarde).

Scheerkwast

Dan was er nog een keer ten tijde van een eh.. ex-vriendje. Die hield van schouderlang haar dat qua lengte eigenlijk over de schouders kwam. Wilde hem eens een plezier doen en liet mijn lange haar afknippen tot net onder de schouder. Hij vond het helemaal geweldig. Tja wat zal ik zeggen, ik was jong en .. jong. Zowel die haarlengte, de reden en het toenmalige vriendje zijn inmiddels verleden tijd πŸ˜‰Β  Dat waren wel zo’n beetje de momenten die ik me bewust herinner dat er meer van mijn haar werd afgeknipt dan alleen puntjes.

Ruim een jaar geleden kwam ik veel informatie tegen op internet over organisaties die pruiken en haarstukken maken. Bedoeld voor jong en oud, mensen die vanwege gezondheidsredenen geen hoofdhaar meer hebben en dit wel graag willen. Veel erover gelezen en in mijn directe omgeving de effecten gezien en meegemaakt dat een fatsoenlijke pruik gewenst was.
Dus besloot ik mijn haar bewust lang(er) te laten groeien. Ik wilde mijn haar “sparen” en dan uiteindelijk mijn haar kunnen doneren om bij te dragen aan zulke pruiken.
Dat sparen viel nog best tegen. Elke keer als ik het wat te lang vond worden en wilde laten knippen dacht ik: “Oh nee, als ik het nu af laat knippen kan ik niet meer voldoende doneren en duurt het sparen nog langer.” Dus werden dan alleen de puntjes geknipt om het wel in goede staat te houden. De lengte van het af te knippen haar moet een minimale lengte hebben, wat uiteindelijk in mijn ogen een steeds langer stuk leek πŸ˜‰ (“goh eigenlijk best veel nog, die minimale vereiste lengte”)

Het heeft wel geholpen, alleen de puntjes knippen. Mijn haar was in prima staat en gezond op de dag dat ik het tijd vond om de boel te laten knippen.

Hoe lang mijn haar was, kan je zien op onderstaande foto:

Ja... that's me...

Met m’n gespaarde haar…

Op de websites van de haar-doneer-organisaties staan welke kapperszaken aangesloten zijn en waarvan sommige zaken het gratis voor je knippen en weer in model brengen, als je bij hun je haar laat knippen voor het goede doel. De kapper waar ik naartoe ging deed dat helaas niet. Ik mocht dus gewoon netjes de volle mep betalen voor een knipbeurt.

Ik had misschien zelf een meetlint mee moeten nemen, want ondanks dat de kapster een kappers kam had met centimeters erop, heeft ze uiteindelijk een beetje “natte vinger werk” / “losse pols meten” toegepast naar mijn idee… en in plaats van mijn “geplande” 25 cm, er ruim 41 cm af geknipt.

Daar had ik wel moeite mee, zal ik je eerlijk zeggen. Maar dat is achteraf gezegd, als de schaar al langs is geweest. Ik “troost” mezelf dan met de wetenschap dat er een goede lange vlecht gedoneerd kan worden. En ik zo kan bijdragen aan een mooie pruik, of misschien pruiken aangezien er vaak meer vlechten verwerkt worden in 1 pruik. Van de medewerkers van de kapperszaak kreeg ik alleen maar complimenten, over de goede staat van het totale haar, de dikte, gezondheid van m’n haar, en over de afgestane lengte. Nou, vond ik toch wel vriendelijk πŸ™‚

Voor mijn doen is het nu kort.
Dat ik het nu dus vooral weer lekker lang(er) laat groeien is dus vast geen verrassing πŸ˜‰
Ik betrap mezelf er nu soms op dat ik het niet eens borstel, omdat dat voor mijn gevoel weinig toegevoegde waarde heeft… ahum…
En als je je afvraagt, “hoe kort is het nu dan?”….

Nou, zo kort :

Zo ziet mijn haar (en ik) er nu uit... voor mijn doen KORT ;)

Zo ziet mijn haar (en ik) er nu uit… mijn haar is voor mijn doen KORT πŸ˜‰

Inmiddels is mijn te doneren vlecht op reis gegaan naar Stichting Haarwens. Ik was tijdens het sparen van mijn haar vastbesloten om mijn vlecht aan deze stichting te doneren. Na het knippen twijfelde ik opeens of ik het naar Haarwens zou sturen of aan Haarstichting. Na een gesprek met iemand uit mijn omgeving die zelf een tijd een pruik nodig heeft gehad is het toch Stichting Haarwens geworden.

Edit: er werd meerdere keren aan me gevraagd of ik te weten krijg in wat voor pruik mijn vlecht zal zitten, en wie die pruik zal dragen.
Dit krijg ik niet te horen. De stichting Haarwens sorteert alle ontvangen vlechten namelijk. Vervolgens worden de vlechten uiteindelijk losgemaakt en de losse haarstrengen gesorteerd en bij andere haarstrengen gevoegd die samen een pruik vormen. Er zitten dus meer haarstrengen van meer dan 1 vlecht in elke pruik. Zodoende kunnen ze nooit achterhalen waar welke gedoneerde vlecht terecht is gekomen aangezien deze losgehaald is en opgedeeld.
Wel plaatsen ze af en toe foto’s van kinderen met hun ontvangen pruik πŸ™‚

Zo, dat was eens een keer iets anders dan kralenpraat πŸ˜‰
Ik vond het leuk om dit met je te delen πŸ˜‰Β  bedankt voor het lezen πŸ˜‰

Heb jij wel eens je haar gedoneerd, of overwogen dit te doen?

Kralengroetjes,
Capri

Advertenties

4 Responses to Als je haar maar goed zit ;)

 1. Elly schreef:

  Ik had al zo`n vermoeden dat het voor stichting haarwens was! Super dat je dat gedaan hebt, en de nieuwe lengte staat je ook erg goed!

 2. Mirlady schreef:

  Ik kreeg ook al het vermoeden…. Goede daad!
  En ik snap helemaal dat je het kort vindt. Nu is mijn haar niet zo lang als het jouwe was, maar ik ken het gevoel van de keren dat ik het noodgedwongen kort(er) heb moeten laten knippen.
  Je schiet uit met kammen, want ineens ben je al bij het einde van je haar en voorlopig zal je nog wel steeds teveel shampoo op je hand doen als je je haar gaat wassen.

  Het staat je goed πŸ˜€

  • Capricus schreef:

   Hahaha πŸ™‚ Ja heel herkenbaar dat uitschieten met kammen en die shampoo.. levert wel een flink hoofd met schuim op nu πŸ˜›
   Om over het gebruik van de cremespoeling nog maar te zwijgen πŸ˜‰
   Dank je wel voor je compliment πŸ™‚

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: