Gebruik 1-Step Looper tang

Ik heb lang getwijfeld of ik dit bericht zou plaatsen..
Dit is geen gebruiksaanwijzing hoe je de 1-Step Looper moet gebruiken. Daarover zijn op Youtube en via Google genoeg filmpjes te vinden, zoals dit filmpje en deze. Dit is mijn persoonlijke mening over de Looper.

De 1-Step Looper tang is een gereedschap dat belooft eenvoudig en snel mooie nette oogjes te maken aan niet- en kettelstiften. Erg handig als je bijvoorbeeld sieraden wilt maken met de ketteltechniek.

Via o.a. Google en Youtube zijn er filmpjes te vinden die tonen hoe makkelijk en eenvoudig het allemaal is. Binnen een handomdraai allemaal nette, consequente en ronde oogjes. Gekettelde sieraden maken was nog nooit zo eenvoudig en snel! Of andere sieraden waarbij je veel oogjes moet maken om de boel te bevestigen πŸ˜‰ .

1-step looper

Al deze beloftes en een bijbehorend spannend Youtube filmpje van de leverancier zorgden ervoor dat we allemaal nieuwsgierig werden. Zodra dit wondergereedschap dus beschikbaar was, heb ik het daarom gekocht. Ik wilde dat zelf graag meemaken πŸ˜‰

Inmiddels maak ik al heel wat jaren zelf sieraden, ben goed bekend met de vele diverse technieken en manieren om een sieraad te maken. En voordat dit gereedschap er was, boog ik de oogjes zelf aan stiften. Dat ging eenvoudig en de oogjes waren netjes rond en consequent genoeg. Ook een kwestie van oefening baart kunst, zoals met veel dingen πŸ˜‰

Afijn, de tang kwam binnen en toen ik de tang uit de verpakking haalde was er al meteen iets wat me opviel. De hendeltjes (of “pootjes”) van de tang staan wel erg ver uit elkaar… Hmm…

looper ruststand

Ik heb kleine handen dus het vasthouden van de tang kost even uitzoeken en handigheid… hieronder de tang in ruststand in de hand en daar onder een foto om een indruk te geven van mijn (kleine) hand, met kralenmeetlatje in de hand.

1-Step Looper in de hand hand-met-meetlatje

Dat was eigenlijk voor mij al het eerste minpuntje. De pootjes staan zo ver uit elkaar dat ik in eerste instantie moeite heb met lekker vasthouden. Het is in elk geval even uitvogelen hoe ik het lekker kan vasthouden.

Vervolgens dan “Het Moment”, of “De Actie”; namelijk een oogje maken aan een stift met deze tang.
Zoals met alle eerste keren, was het even wennen en even proberen. Na een stuk of drie pogingen (houd hierbij rekening met mijn iets kleinere handen) ging het wel aardig en na een minuut of twee had ik kralen op stiften met oogjes.

Ging het makkelijker dan wanneer ik het gewoon handmatig doe en een oogje zelf buig?
Ik vond van niet. Daarbij blijft er meestal een kleine speling tussen de kraal en het oogje. Terwijl je met handmatig oogjes maken, het oogje stiekem toch wel strak tegen de kraal aan kan buigen als je wilt.

Waren de oogjes mooi rond en consequent?
Als je er de handigheid eenmaal in hebt (na 1 of 2 keer heb je dat vast wel, en anders gewoon nog even doorgaan) en je bent lekker bezig, ja dan heb je ook ronde oogjes. Oefening baart kunst.
Je kan helaas niet goed zelf bepalen hoe groot je het oogje wilt maken, tenzij je zelf na het buigen van het oogje nog met een (rondbek)tangetje het oogje verder gaat bewerken. Maar dan had je naar mijn idee het oogje zelf kunnen maken. Tweede min(dere) puntje vind ik zelf.

Ga ik deze tang vanaf nu gebruiken als ik oogjes wil maken?
Ik ben bang van niet. Ik zei het eerder in dit bericht al, ik vind mezelf redelijk goed geoefend in het buigen en vormen van nette oogjes die naar mijn zin zijn (en anders doe ik een oogje gewoon over tot het wel zint πŸ˜‰ ). De 1-Step Looper heeft daarin geen verandering gebracht voor mij. Daarbij staan de pootjes voor mij iets te ver uit elkaar om prettig in de hand te liggen. Waarschijnlijk heeft iemand met al iets grotere handen daar verder geen hinder van, ik wel.
Verder maakt deze tang maar 1 formaat oogje, terwijl ik nog wel eens wil variΓ«ren. Soms heb ik een klein en fijn oogje nodig omdat dat mooier staat, soms wil ik juist een wat ruimer oogje.

Vind ik de 1-Step Looper dan helemaal niks?
Dat zei ik niet πŸ˜‰
De man in het filmpje houd zijn hand op met de handpalm naar boven en daarin de 1-Step Looper. Ik heb mijn hand andersom (zoals het tweede filmpje); de handpalm naar beneden en je kijkt dus min of meer naar de bovenkant van mijn hand als ik ermee bezig ben. Klein verschil in vasthouden, maar groter gemak πŸ˜‰ .
De tang kan handig zijn voor mensen die zichzelf niet goed vinden in het buigen van nette ronde oogjes en waarvan de handen in ieder geval maatje “gemiddeld” zijn πŸ˜‰
En als je het geen probleem vind dat je er maar 1 formaat oogje mee kan buigen.

De 1-Step Looper vind ik leuk om te hebben en heb ik voor “erbij”, als ik bijvoorbeeld veel ga kettelen ofzo. Maar voor andere klusjes blijf ik liever zelf de oogjes buigen, vind ik voor mijzelf sneller, makkelijker en het resultaat is netjes.
Verder bleken de 1-Step Looper van Beadsmith en de versie van Vintaj redelijk hetzelfde te zijn.. hoogstens stonden de pootjes van de Vintaj versie iets dichter bij elkaar (of dat leek maar zo), maar het maakt niet uit van welk merk je de tang neemt.. de merkjes wilden misschien ieder hun eigen speeltje..?..

Dus de 1-Step Looper is voor jou een handig gereedschap:
– Als je ronde oogjes wilt maken (is even oefenen)
– Moeite hebt om zelf consequent nette en ronde oogjes te maken
– Als je handen soms een beetje moeite hebben met kralen en je na een paar keer handmatig oogjes buigen last hebt van je handen
– Als je in ieder geval denk ik grotere handen hebt dan ik πŸ˜‰ πŸ˜› – het was voor mijn kleine handen even uitvinden hoe prettig vast te houden πŸ˜›
– Als je het geen punt vind dat je slechts 1 formaat oogje maakt ermee

Heb jij een 1-Step Looper tang of ga je er eentje aanschaffen? Wat vind jij ervan qua gebruik, voor jou voortaan de Looper of blijf je het liever zelf doen?

Kralengroetjes,
Capri πŸ˜‰

Advertenties

8 Responses to Gebruik 1-Step Looper tang

 1. creacj schreef:

  Leuk, verhelderend verhaal, Capri ! Mij heb je in elk geval wel nieuwsgierig gemaakt (, ook) naar (de prijs van) deze ‘wondertang’. πŸ˜‰

  • Capricus schreef:

   Hmm, ja goed dat je het zegt.. Zal ik aan proberen te denken voor een volgende keer dat ik zo’n bericht schrijf. πŸ™‚ Fijn dat je wat aan mijn bericht had πŸ™‚
   De gemiddelde prijs bij webwinkels in NL ligt tussen de 30 en 32 euro, dit is vaak nog zonder verzendkosten gerekend.
   Als je de verzendkosten mee telt reken dan op ongeveer 2 euro extra…
   Als je geen haast hebt met het uitproberen van deze tang, mag je die van mij uitproberen als ik je weer zie. Kan je even proberen voordat je eventueel een eigen exemplaar aanschaft πŸ˜‰

 2. gertie schreef:

  Grappig dat je dit nu schrijft! Van de week kwam ik de tang weer tegen toen ik aan het zoeken was naar wat materiaal… ik was ook heel nieuwsgierig en dacht er een handig hulpje bij te hebben om meer te gaan kettelen, maar vind de tang minder handig dan verwacht. Ik ben er zelfs over aan het denken om ze weer weg te doen, want tot nu toe heb ik ze niet gebruikt behalve voor het uitproberen ervan.

  • Capricus schreef:

   Dat was ook mijn gedachte bij aanschaf, en dat ik zelf wilde ontdekken hoe handig of minder handig ik de tang zou vinden πŸ™‚ Weg doen kan altijd nog, ik zou dit gereedschap nog even zelf houden Gertie, je weet maar nooit, misschien komt het nog van pas als je bezoek krijgt en ermee wil werken?

 3. Dank je wel voor het delen van jou ervaring! Dat helpt mij weer bij het overwegen of ik deze tang wel of niet wil aanschaffen. Voorlopig niet, denk ik πŸ˜‰

 4. Armande schreef:

  Ooooh hendig en duidelijk verhaal! Ik zat zo’n tang al te overwegen, eerst om eens uit te proberen want zo voordelig is ie ook weer niet.
  Maar ik denk niet dat het iets voor mij is, want ik erger me altijd te barsten als het oogje niet precies en strak tegen de kraal aan zit. Kettelen is al een beetje lossig, dan moet de kraal zelf niet ook nog flodderen. Vind ik.

  • Capricus schreef:

   Dat herken ik wel πŸ™‚ Voor mij is het niet een erg nuttige aanvulling qua gereedschap, voor jou ook niet denk ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: